Sambo sport uitgelegd (Russisch Judo)

Sambo is een vechtsport en zelfverdediging systeem dat in de vroege 20e eeuw werd ontwikkeld in de Sovjet-Unie. De naam ‘Sambo’ komt van de Russische woorden “SAMozashchita Bez Oruzhiya”, wat zich vertaalt naar “zelfverdediging zonder wapens”. Het is ontstaan als een mix van traditionele Russische vechtkunsten en invloeden van judo.

Wat maakt Sambo 'Sambo'?

Technieken

Sambo omvat een combinatie van worpen en grondtechnieken, vergelijkbaar met judo. Het doel is om je tegenstander op de grond te werpen en dominantie te behouden.

Kleding

Beoefenaars van Sambo dragen specifieke kleding, vergelijkbaar met judopakken. Het uniform bestaat uit een jas, korte broek en een gekleurde gordel die het niveau van de beoefenaar aangeeft.

Combat Sambo

Naast de sportvariant is er ook Combat Sambo, dat zich meer richt op realistische zelfverdediging en militaire toepassingen. Combat Sambo omvat ook stoten, trappen en andere technieken die niet zijn toegestaan in de sportversie.

Sambo vs Judo (Het verschil)

Ontstaan

Sambo is ontstaan in de Sovjet-Unie en combineert technieken van Russische traditionele vechtsporten met invloeden van Judo. Judo is ontstaan in Japan en legt de nadruk op worpen en grondwerk.

Vechtstijl (worpen)

Sambo focust zich meer op het effectief toepassen van snelle en directe worpen. Judo focust zich meer op het gebruik van de kracht van de tegenstander.

Vechtstijl (grondwerk)

Bij Sambo zijn vele grondtechnieken toegestaan. Denk hierbij aan verwurgingen, armklemmen en beenklemmen. Bij Judo wordt er meer gefocust op houdgrepen, kanteltechnieken en in mindere mate verwurgignen en klemmen.

MMA variant (Combat Sambo)

Sambo sport heeft ook een combat variant. Dit is een soort van MMA-wedstrijd (maar dan op de mat en met pakking in plaats van shirtless bij een MMA-wedstrijd. Bij Combat Sambo zijn ook stoten en trappen toegestaan.

Sambo in Nederland

Sambo heeft in Nederland een groeiende aanhang en een actieve gemeenschap. De Nederlandse Sambo Bond (NSB) speelt een essentiële rol in het bevorderen en organiseren van de sport in het land. Opgericht om de belangen van sambobeoefenaars te behartigen, organiseert de NSB nationale en internationale competities, workshops en trainingskampen. Nederlandse atleten hebben met succes deelgenomen aan internationale Sambo-toernooien en hebben bijgedragen aan de populariteit van de sport in het land. De groeiende erkenning van Sambo in Nederland getuigt van de diversiteit en rijkdom van de vechtsportgemeenschap in het land.

Vechtsport met uitdaging

Het draait er bij sambo dus om het slim gebruiken van kracht en techniek om je tegenstander te controleren. Wat Sambo zo uniek maakt, is de mix van staande worpen en grondgevechten. Het is een sport waarbij snelheid, behendigheid en strategie centraal staan. Of je nu nieuw bent in vechtsporten of al ervaren, Sambo biedt een opwindende reis vol uitdagingen en een kans om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Picture of Rody
Rody

Schrijver voor Judo-nederland.nl

Hoi, ik ben Rody, een judofan! Ik schrijf over judo op Judo-Nederland.nl. Of het nu gaat om gave worpen, coole technieken, of waarom ik zo dol ben op judo, ik vertel je er graag over. Laten we samen de judowereld ontdekken en begrijpen waarom het zo’n toffe sport is!
Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen