De langverwachte Olympische Spelen van Parijs zijn begonnen! Gedurende 17 dagen krijgen we het beste voorgeschoteld van wat sport te bieden heeft: van de 100m sprint tot boogschieten, van polsstokspringen tot judo. Nederland en België hebben in deze laatste discipline trouwens heel wat successen gekend. In dit artikel zetten we enkele van de meest opmerkelijke Nederlandse en Belgische judoka-prestaties op een rij.

De populariteit van judo op de Olympische Spelen

Judo veroverde zijn vaste stek op de Olympische Spelen van Tokio in 1964. Het was een belangrijke stap in de internationale erkenning van de sport. Na de introductie op de Spelen, heeft judo zich verspreid andere landen, en de kwaliteit van de competitie is in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd. Landen zoals Frankrijk, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, maar ook Nederland en België, hebben sterke judoploegen ontwikkeld. 

Meer en meer mensen ontdekten de sport, en Japanse termen zoals ’tatami’, ‘dojo’ en ‘dan’ behoorden al snel tot de algemene woordenschat. Tijdens WK’s en EK’s had iedereen had wel een idee over hoe werkt wedden op tennis en hoe wedden op voetbalwedstrijden, maar judo was nieuw in de gokwereld, en tot de dag van vandaag blijft het nog altijd ondervertegenwoordigd. Toch zijn er enkele gespecialiseerde goksites en platforms die weddenschappen op judo aanbieden, vooral tijdens grote toernooien zoals de Olympische Spelen.

De beste Nederlandse judoka’s op de Olympische Spelen

Wie in Nederland aan judo denkt, denk automatisch aan de prachtprestaties van Anton Geesink. Hij was de eerste niet-Japanner die een wereldtitel veroverde. Tijdens de Olympische Spelen van Tokio, in 1964 won Geesink de gouden medaille in de open klasse door in de finale de Japanse favoriet Akio Kaminaga te verslaan. Deze overwinning was een historisch moment, niet alleen voor Nederland, maar ook voor de judosport wereldwijd. Geesink’s succes inspireerde vele fans om zelf de judomat op te stappen.

Een andere legendarische Nederlandse judoka is Mark Huizinga. Hij nam deel aan vier opeenvolgende Olympische Spelen van 1996 tot 2008. Huizinga’s grootste triomf kwam in 2000 in Sydney, waar hij de gouden medaille won in de categorie tot 90 kg. Hij behaalde ook bronzen medailles in Atlanta (1996) en Athene (2004). Zijn doorzettingsvermogen blijft een inspiratie voor jonge judoka’s in Nederland.

Edith Bosch is een van de meest succesvolle vrouwelijke judoka’s van Nederland. Ze nam deel aan drie Olympische Spelen in de categorie tot 70 kg en won zilver in Athene (2004), brons in Peking (2008) en terug brons in Londen (2012). Bosch stond bekend om haar vastberadenheid en technische vaardigheden op de tatami. Haar prestaties hebben bijgedragen aan de groei van het vrouwenjudo in Nederland.

De beste Belgische judoka’s op de Olympische Spelen

In België is Robert Van de Walle een van de meest gevierde Belgische judoka’s. Hij nam deel aan vijf opeenvolgende Olympische Spelen van 1976 tot 1992, een prestatie op zich. Van de Walle’s grootste succes kwam er in 1980 in Moskou, waar hij de gouden medaille won in de categorie tot 95 kg. Vier jaar later, in Los Angeles, behaalde hij een brons. Van de Walle’s lange en succesvolle carrière heeft hem een legendarische status opgeleverd.

Ingrid Berghmans is meest succesvolle vrouwelijke judoka van België. Ze domineerde de judowereld in de jaren ’80 en ’90 en nam deel aan de Olympische Spelen van 1988 in Seoul, waar judo voor vrouwen als demonstratiesport werd geïntroduceerd. Hoewel ze geen officiële Olympische medaille won, behaalde Berghmans zes wereldtitels en zeven Europese titels, wat haar een pionier en icoon in de sport maakt. 

De jaren ’90 waren de wonderjaren voor het Belgische judo. Op de Olympische Spelen van Barcelona behaalde Heidi Rakels brons. Vier jaar later was het hek helemaal van de dam; in Atlanta zorgen de Belgische judoka’s voor maar liefst vier medailles; goud voor Ulla Werbrouck, zilver voor Gella Vandecaveye en brons voor Harry Van Barneveld en Marisabel Lomba.

De Olympische Spelen zijn een podium waarop de beste atleten ter wereld samenkomen, en Nederlandse en Belgische judoka’s hebben door de jaren heen stevig hun stempel gedrukt op de competitie. Judo blijft een belangrijke sport in zowel Nederland als België, en de nalatenschap van deze geweldige judoka’s zal ongetwijfeld nog vele jaren voortleven. Dus ga op zoek naar een dojo in jouw buurt en, wie weet, zien we jou wel op de Olympische Spelen in Los Angeles?